DOLAR
32,3862
EURO
35,1212
ALTIN
2.325,46
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ABD’de opioid davalarında 10 milyar dolarlık anlaşma

02/11/2022 22:28
0
A+
A-

ABD'de opioid davalarında 10 milyar dolarlık anlaşma

ABD’de eczane şirketleri CVS ve Walgreen, kendilerine karşı açılan opioid davalarında anlaşma yoluna gitti. İki şirket, toplam 10 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti. New York Times, Walmart’ın da 3,1 milyar dolar tazminat ödeme konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

ABD’nin en büyük eczane şirketlerinden CVS ve Walgreens’in, opioid ilaçları nedeniyle aleyhlerine açılan binlerce dava için toplam 10 milyar dolar tazminat ödeme konusunda anlaştığı belirtildi. CVS’den yapılan açıklamada, kendilerine karşı açılan opioid davalarını “önemli ölçüde çözmek” için tasarlanmış 5 milyar dolarlık bir anlaşmayı kabul ettikleri belirtildi. Açıklamada, “Uzun süredir devam eden bu iddiaları çözmekten memnuniyet duyuyoruz. Bunları geride bırakmak, müşterilerimizin, meslektaşlarımızın ve hissedarlarımızla birlikte tüm tarafların çıkarınadır” ifadesine yer verildi.

“GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMANIN KABULÜ ANLAMINA GELMİYOR” Ülkedeki opioid krizi konusunda CVS’in eyaletler, belediyeler ve kabilelerle çalışmaya kararlı olduğu ifade edilen açıklamada, “Reçeteli opioidlerin yasa dışı kullanımını azaltmaya yardımcı olmak için kendi önemli girişimlerimizi sürdüreceğiz” denildi. Eyalet, belediye ve kabile düzeyindeki temsilcilerle varılan anlaşmaya göre tazminat ödemelerinin 2023’ten itibaren gelecek 10 yıl içinde anlaşmaya katılan taraflara yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Ödemede 4,9 milyar doların eyaletler ve yerel yönetimler tarafından açılan davalardaki taraflara, 130 milyon doların da yerli kabilelere verileceği kaydedilen açıklamada, ayrıca anlaşmanın “herhangi bir sorumluluğun veya görevi kötüye kullanmanın kabulü” anlamına gelmediği de savunuldu.

“WALMART DA ANLAŞMAYA VARDI” İDDİASI Dev eczane şirketi Walgreens tarafından yapılan açıklamada ise 15 yıl boyunca ödenmek üzere 4,95 milyar dolar tazminat konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Açıklamada, “Ülkedeki en büyük eczane zincirlerinden biri olarak çözümün bir parçası olmaya kararlıyız ve bu anlaşma opioid krizine olumlu katkıda bulunmayı hedeflerken, müşterilerimizin ve hastalarımızın sağlığına ve refahına odaklanmamızı sağlayacaktır.” ifadesine yer verildi. New York Times’ta, Walmart’ın da anlaşmaya göre 3,1 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul ettiği ancak şirketin bu konuda açıklama yapmadığı yazıldı. Gazetenin haberinde, özellikle davacılar ile eczane zincirleri arasındaki çekişmeli müzakerelerin ne kadar uzun sürdüğü ve anlaşmaya kaç davacı eyalet, belediye ve kabile temsilcisinin dahil olduğunun belirsiz olduğuna dikkat çekildi.

ABDE’DE OPIOID KRİZİ ABD’de değişik zamanlarda opioid krizinden etkilenen eyaletler, belediyeler ve yerli kabileler tarafından açılan davalarda, özellikle CVS, Walgreens ve Walmart şirketleri ülkedeki opioid krizinden sorumlu tutulmuştu. Dava dilekçelerinde, ilgili büyük şirketlerin insanlarda bağımlılığa neden olacağını bildikleri halde çok miktarda ağrı kesici dağıtımı yaparak opioid salgınından milyarlarca dolar kazandıkları iddia edilmiş, bu şirketlerin opioid ağrı kesici ilaçlarının dağıtımını kontrollü şekilde yapma yükümlülüğü bulunduğu savunulmuştu. Federal hükümet kayıtlarına göre, ABD’de 2001’den bu yana opioid ilaçlarının kötü kullanımından dolayı yarım milyon insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Deşifre Haber

ABD’de opioid davalarında 10 milyar dolarlık anlaşma yazısı ilk önce Deşifre Haberler üzerinde ortaya çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.