DOLAR
33,9939
EURO
37,8369
ALTIN
2.822,46
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Deprem bölgesinde kimlik tespiti çalışmaları sürüyor: 2 bin 500 cenaze için DNA testi

Büyük bir felaketi yaşadık sonuçlarını yaşamaya devam ediyoruz. 45 binden fazla kaybımız var. Bunun yanında kayıplar, enkaz altından çıkarılamayan cenazeler var. Kimliği belirlenemeyen cenazeler için kayıpları olanlar örnekler veriyor, DNA eşleştirmeleri yapılıyor. Haberimizde, deprem bölgesinde görev yapan Adli Tıp Uzmanları Derneği’nin izlenimleri ve hazırladıkları rapordan önemli başlıklar var.

10/03/2023 12:48
0
A+
A-

Depremde şu ana dek açıklanan resmi veriye göre 45 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Yaralı çıkarılan ancak sonra ulaşılamayan, enkaz altından çıkarılamayan, kimliği belirlenemeyen cenazeler var.

Adli Tıp Uzmanları Derneği deprem bölgesindeki incelemelerini rapor haline getirdi.

Bölgedeki son durumu anlatan Adli Tıp Uzmanları Derneği Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Geçen hafta sonunda 2500 civarında kimliği tespit edilememiş cenaze vardı. ama her gün bu oran azalıyor. Çünkü DNA testleriyle kişiler kanlarını verince özellikle baba anne ve çocuk varsa onlardan kan alıp kimlik tespiti yapılıyor.” dedi.

Deprem bölgesinde kimliği belirlenemeyen cenazelerin büyük bölümü Hatay’daydı. Geçen hafta Hatay’da kimliği belirlenemeyen cenaze sayısı bin 500’dü.

Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Kimliği meçhul cenazeler birçok yerde hemen hemen tamamına yakını örnek alındı. Kan bulunuyorsa kan, kan bulunmazsa doku veya kemik örneği diş örneği alınarak defnedildi daha sonra dna çalışmak için şimdi yakınlarını kaybettiğini bulamadığını belirten insanlar Adli Tıp Kurumu’nun deprem merkezlerinde kan alma noktalarına başvuruyorlar. Eğer hiç cenazeden örnek alınmadan defnedildiyse ki bu çok az sayıdadır o zaman mezar açmak gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Aynı anda binlerce kişinin hayatını kaybettiği felakette bazı cenazelerin karıştığı da ortaya çıktı.

Yanlışlıkla başka cenazeyi alanlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Şöyle örnekler var. Cenazenin yakını cenazenin kendine ait olduğunu iddia ediyor diyor bu annemin cenazesidir cenaze alınıp götürülüp gömülüyor ama daha sonra annesinin cenazesini göçük altından bulabiliyor. Annesi çıkınca diyor ki ben yanlış gömmüşüm mezardan çıkartılıp kimsesizler mezarlığına gömülüyor, Böyle bir örnek var.” dedi.

Sadece Kahramanmaraş’ta kimliklendirme için 425’ten fazla mezar açıldı.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.