DOLAR
32,3256
EURO
35,0914
ALTIN
2.298,82
BIST
8.983,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard’a ötenazi yapıldığı açıklandı

14/09/2022 05:46
0
A+
A-

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'a ötenazi yapıldığı açıklandı

Dünyaca ünlü Fransız yönetmen Jean-Luc Godard 91 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü yönetmenin, “yardımlı intihar” yaptırdığı öğrenildi.

Son Nefes, Alphaville, Erkek Dişi (Masculin Féminin)
gibi başyapıtların mimarı, dünya sinemasının efsanesi Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Yönetmenin eşi Anne-Marie Mieville, Jean-Luc Godard’ın İsviçre’deki evinde yakınlarının yanında huzur içindeyken yardımlı intihara başvurarak hayatına son verdiğini söyledi.

“HASTA DEĞİLDİ, YALNIZCA YORGUNDU”

Mieville yönetmenin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “Hasta değildi, yalnızca yorgundu. Bu sebeple hayatına son vermeye karar verdi. Bu onun kararıydı” dedi.

1960’LAR SİNEMASINA DAMGA VURDU

Dünyaca ünlü Fransız yönetmen Jean-Luc Godard 91 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü yönetmenin, “yardımlı intihar” yaptırdığı öğrenildi.

Sembollere karşı çıkan, doğaçlama çekim tarzı ve aynı zamanda katı radikalizmiyle tanınan Godard, 1960’lı yıllara, giderek politikleşen bir dizi filmle damgasını vurdu.

Dijital teknolojiyi denediği Film Socialisme ve Goodbye to Language gibi filmlerle son yıllarda beklenmedik bir kariyer atağı yaşamıştı.

1930 yılında Paris’te dünyaya gelen Godard, İsviçre’nin Nyon kentinde büyüdü ve eğitim aldı. Babası kendine ait bir kliniği olan bir doktor, annesi ise İsviçre’nin tanınmış bankacı ailelerinden birisinin kızıydı. II. Dünya Savaşı sırasında İsviçre’de yaşadı, 1940’ların sonuna doğru annesi ve babası boşanınca Godard, etnoloji (budunbilim) okumak için Sorbonne Üniversitesi’ne girdi. 1949’da okulu bitirdikten sonra Paris’e dönen Godard, savaştan sonra Fransız başkentinde gelişen entelektüel “sine-kulüpler”de doğal bir yaşam alanı buldu ve Fransız Yeni Dalgası’nın adımlarını attı.

SİNEMADA FRANSIZ YENİ DALGA AKIMI NEDİR?

“Nouvelle Vague” (Yeni Dalga), geleneksel Fransa sinema trendinden farklı bir sinema biçimini kullanan, belli bir fikir üzerinde birleşip buna göre film çeken genç bir yönetmen grubunun oluşturduğu bir akımdır. Yeni Dalga içinde sayılabilecek yönetmenler Jean-Luc Godard, François Truffaut, Jacques Rivette, Eric Rohmer ve Claude Chabrol’dür. 1959 yılında eşzamanlı olarak çektikleri filmlerde verdikleri mesaj aynıdır: “Herkes film yönetmeni olabilir.”

Godard, Erich Rohmer ve Jacques Rivette ile “Cahiers du Cinéma”‘yı çıkardı, aynı zamanda sinema ile ilgili makaleler de yazmaya başladı. Bir iki kısa film denemesinin ardından 1960 yılında ilk uzun metrajlı filmi Serseri Aşıklar’ın (A Bout de Souffle) çekimini tamamladı.

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard’a ötenazi yapıldığı açıklandı yazısı ilk önce Deşifre Haberler üzerinde ortaya çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.