DOLAR
32,3410
EURO
35,0620
ALTIN
2.238,57
BIST
8.790,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

James Webb’ten 33 yıl sonra bir ilk: Neptün’ün halkaları net bir şekilde görüntülendi

22/09/2022 15:10
0
A+
A-

James Webb'ten 33 yıl sonra bir ilk: Neptün'ün halkaları net bir şekilde görüntülendi

James Webb teleskobu, Güneş Sistemi’ndeki en uzak gezegen olan Neptün’ün halkalarını kızılötesi ışınlarla ilk kez görüntüledi. Bilim insanları, 1989’dan beri gezegenin en net görüntüsünün kaydedildiğini belirterek, bu durumun Neptün’ün atmosferine yeni bir bakış açısı sağladığını açıkladı.

James Webb uzay teleskobu, Neptün gezegeninin oldukça detaylı bir görüntüsünü yakaladı. Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin en uzağındal, gezegeni bu kadar net bir şekilde en son 1989’da NASA’nın Voyager 2 adlı aracıyla görüntülemişti.
Avrupa Uzay Ajansı’nda (ESA) kıdemli danışman olan Mark McCaughrean, Webb’in benzeri görülmemiş kızılötesi görüntüleme yeteneğinin Neptün’ün atmosferine yeni bir bakış açısı sağladığını söyledi.
James Webb teleskobu projesinde 20 yılı aşkın süredir çalışan McCaughrean, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “James Web’in kızılötesi ışınları, gezegenin parıltısını ve tozlu arka planını ortadan kaldırdı. Böylelikle, gezegenin atmosferik bileşimini artık inceleyebiliriz” dedi.
Diğer taraftan bilim insanları, Neptün Dünya’dan son derece uzak olduğu Güneş etrafındaki yörüngesini 164 yılda tamamladığından, bilim insanları Neptün’ün Kuzey Kutbu’na bakmayı daha önce başaramamışlardı. Ancak, James Webb’ten gelen görüntü araştırmacılara bu olanağı tanıttı.
Bunun yanı sıra, James Webbi Neptün’ün bilinen 14 uydusundan yedisini de tespit etti. Fotoğrafta, Neptün üzerinde görülen ve parlak dikenli bir yıldız gibi görünün cismin ise  Neptün’ün uydusu Triton olduğu belirtildi.
Cüce gezegen Plüton’dan daha büyük olan Triton, ışığı yansıtan buzla kaplı olduğu için Neptün’den daha parlak görünüyor. McCaughrean, ayrıca Neptün’ün “üzerine düşen ışığın çoğunu emdiğini” söyledi.
Bugüne kadarki en gelişmiş uzay teleskobu olan James Webb, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı için faaliyet yürütüyor.
Teleskop daha önce de Jüpiter ve Phantom Galaksisi’nin en net fotoğraflarını çekmişti.

Bizi Instagram’da Takip Edin.

James Webb’ten 33 yıl sonra bir ilk: Neptün’ün halkaları net bir şekilde görüntülendi yazısı ilk önce Deşifre Haberler üzerinde ortaya çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.