DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Gıda Fiyatları Yükselirken Enerji Fiyatları Geriliyor: Almanya’da Enflasyon Dengede mi?

22/09/2023 17:03
0
A+
A-

Almanya’da Üretici Fiyatları Rekor Düşüş Kaydetti: Enflasyon Yavaşlıyor

Almanya’da enflasyon, yavaş yavaş düşüyor ve üretici fiyatları Ağustos ayında tarihi bir düşüş kaydetti. Üretici fiyatları, 1949’dan bu yana görülen en yüksek düşüşle yüzde 12.6 oranında azaldı.

Bu düşüş, Alman üreticilerin malları için bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 12.6 daha düşük ücret talep ettikleri anlamına geliyor. Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında birçok ürünün fiyatı aylarca yükselmişti. Ancak yılbaşından bu yana fiyatlar yavaşça düşmeye başladı ve son aylarda düşüş hızlandı. Enerji fiyatları yüzde 32, elektrik fiyatları ise yüzde 42 daha ucuz hale geldi. Bununla birlikte, gıda fiyatları artmaya devam ediyor. Meyve ve sebzeler bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 18 daha pahalıya satıldı. Öte yandan yağlar yüzde 40, tereyağı ise yüzde 32 daha ucuzladı.

Uzmanlar, üretici fiyatlarındaki bu genel düşüşün günlük hayattaki fiyat şokunun yavaşça sona ermesini beklediklerini ifade ediyorlar. Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank AG Başekonomisti Alexander Kruger, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “Fiyat enflasyonu dalgasının hız kaybetmeye devam etmesi gerekiyor” dedi. Ancak Almanya’da enflasyon oranı hala yüzde 6.1 seviyesinde, bu da hala oldukça yüksek bir oran.

Ekonomi uzmanları, üretici fiyatlarındaki bu düşüşün, artan ham petrol fiyatlarının bir engel teşkil etmemesi durumunda genel ekonomik rahatlamaya katkı sağlayabileceğini öngörüyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.