DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
12°C

Sanayiye özel teşvik şart!

Deprem, ekonominin önemli merkezlerinden olan organize sanayi bölgelerine de zarar verdi. Bölgedeki 12 OSB’de üretimi durdururken buralara afet programı önerildi.

03/03/2023 12:48
0
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler, son verilere göre 45 binden fazla kişinin ölümüne, çok daha fazla kişinin yaralanmasına, yüz binlerce evin yıkılmasına neden olurken ekonominin önemli merkezlerinden olan organize sanayi bölgelerine de (OSB) büyük zarar verdi. Ticaret limanlarında da sıkıntı çok.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre CHP’nin, depremin bölge ekonomisine verdiği zararı tespit etmek için oluşturduğu ekonomi heyetinin hazırladığı güncel rapor da bu konuda dikkat çekici sonuçlar içeriyor.

Öne çıkan veriler özetle şöyle:

– Türkiye’deki toplam 353 OSB’nin 51’i bölgede yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredisiyle inşaatları tamamlanmış toplam 220 OSB’nin 40’ı burada. Bölgede üretime faal olarak devam eden 35 OSB vardı. Bu 35 OSB’nin depremden sonra 12’sinde üretim tamamen durdu. 10 OSB tesisinde ise ağır hasar var. Göç eden işgücü nedeniyle üretim kısıtlı kapasiteyle sürdürülüyor.

‘İSKENDERUN’ BELİRSİZLİĞİ

– İskenderun Limanı’ndaki yangında, liman depolama sahasındaki 5 bin 400 konteynerden 1730’unun içerisindeki yüklerle birlikte yandığı belirlendi. Limanı işleten firmanın yetkilileri, gemi tahliye ve yükleme operasyonlarının 3 ay içinde başlanmasının planlandığını açıkladı. Ancak limanı kullanan firmalar, bu sürecin bir yıldan önce tamamlanamayacağını ifade ediyor.

– Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki toplam esnaf sayısı 113 binden fazla. Elbistan Ticaret Odası tespitlerine göre burada bulunan 2 bin işyerinden sadece 50’si ayakta kalabildi. Antakya TSO’ya göre küçük sanayi sitesinde bulunan 2 bin esnafın 1700’ünün dükkânı tamamen kullanılamaz hale geldi.

– Adıyaman merkezdeki dükkânlar ilk 3 gün ya yağmalandı ya kapandı ya da göçük altında kaldı. Adıyaman’daki 19 bin 225 işyerinden 12 bine yakını merkezde. Bu dükkânların yüzde 95’i zarar görmüş durumda.

– Bu tür tespitlerin yanında, raporda şöyle öneriler de yer alıyor: “Depremden etkilenen il ve ilçelerdaki sanayi tesisleri ‘afet teşvik programı’ kapsamına alınmalı. Teşvik kapsamında olan il ve ilçelerde işletmelerin enerji giderlerinin yüzde 50’si 5 yıl boyunca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılaşmalı. Afet teşvik bölgesi kapsamında işgücü açığına yönelik bölgeye özel olağanüstü istihdam teşvikleri sağlanmalı.”

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.