DOLAR
32,9509
EURO
35,8427
ALTIN
2.530,45
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Şiirin Prensi, Yedi Güzel Adam’dan biri olan, şair Cahit Zarifoğlu’nun ölüm yıl dönümü

Türk edebiyatının sevilen isimlerinden olan Cahit Zarifoğlu, 36 yıl önce hayatını kaybetti. Yedi Güzel Adam’dan biri olan Zarifoğlu, soyadı gibi naif ve ince ruhlu bir şairdi.

09/06/2023 12:00
0
A+
A-

Ankara’da 1 Temmuz 1940’ta dünyaya gelen Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, babasının görevi nedeniyle Şanlıurfa Siverek’te başladığı ilköğrenimini, memleketi Kahramanmaraş’ta sürdürdü. Küçük yaşta başlayan edebiyat sevgisi onu ileride çok iyi bir şair yapacaktı.

Cahit Zarifoğlu’nun bugün 36’ıncı ölüm yılı. Yedi Güzel Adamlar’dan biri olan Zarifoğlu’nu sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Ruhu şad olsun…

Lise öğrenimine Ankara’da devam eden Cahit Zarifoğlu, son sınıfta edebiyat ve matematikten bütünlemeye kaldığı için 1955’te başladığı lise öğrenimini 1961 yılında bitirdi. Zarifoğlu, liseyi uzattığı yıllarda kısa süre vekil öğretmenlik yapmasının ardından, tekrar Kahramanmaraş’a döndü ve bir gazetede çalışmaya başladı.

Lise yıllarında edebiyatla son derece ilgili bir arkadaş grubunun içinde olan Zarifoğlu’nun ilk şiir ve yazı denemeleri, yerel gazete ve dergilerde yayınlandı.

Farklı dergilerde süren yazı hayatı

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt ve Mehmet Akif İnan’la Maraş Lisesinde başlayan arkadaşlıkları, hayatlarının sonraki yıllarında Diriliş, Edebiyat ve Mavera dergilerinde sürdü.

Aynı arkadaş grubu, 1956-1959’da Yenilik, Yeni Ufuklar, Seçilmiş Hikayeler, Türk Sanatı, Varlık, Yeditepe, Dost, Pazar Postası gibi yayınlarda yer aldı ve Maraş’ın Sesi gazetesinin sanat sayfasını hazırlayarak yazı ve eleştiriler yayınladı.

Pilot olma hayali

Lise öğrencisiyken bir süre güreşle meşgul olan ve son sınıfı uçma tutkusuyla okuyan Cahit Zarifoğlu, 1958’de katılmaya hak kazandığı bir planör kursuna, annesinin izin vermemesi üzerine gizlice katıldı.

Yaz boyunca kurs görerek, Türk Hava Kurumu Türkkuşu / Milli Model Uçak (B) Sertifikası alan şair, jet pilotu olmak istediyse de kulağında çıkan rahatsızlık nedeniyle Hava Harp Okuluna giremedi.

Necip Fazıl’ın şahitliğinde evlendi

Mütercim sekreter olarak 1976’da TRT’ye geçen şair, aynı yıl Necip Fazıl Kısakürek’in aracılığıyla, Abdülhakim Arvasi’nin soyundan gelen Van müftüsü Kasım Arvas’ın kızı Berat Arvas ile tanıştı ve 19 Ağustos’ta evlendi. Nikah şahidi ise ünlü şair Necip Fazıl oldu.

Cahit Zarifoğlu öldü

Usta yazar, 1983’te TRT İstanbul Radyosu’na atandı. Son yıllarında çocuk edebiyatına yönelen Zarifoğlu, çocuklar için yazdığı kitaplardan Yürekdede ile Padişah adlı eseriyle, 1984’te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü kazandı. Usta şair pankreas kanseri nedeniyle, 7 Haziran 1987’de İstanbul’da vefat etti.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.