DOLAR
32,9509
EURO
35,8427
ALTIN
2.530,45
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Orhan Veli’nin cenazesinin geçtiği Cağaloğlu’nda yayınevleri bir bir taşınıyor

Cağaloğlu, eskiden beri Türkiye kültürünün, kitabın soluk borusu işlevini yürütüyor. Cağaloğlu’na gittiğinizde sizi kitap kokusu karşılardı, ama artık kebap kokuları var. Yayınevleri ise bir bir taşınıyor.

06/06/2023 15:36
0
A+
A-
Özel Haber

Türk şiirinin usta isimlerinden olan Orhan Veli Kanık henüz genç denilebilecek yaşta öldüğünde cenazesi Cağaloğlu’nda geçti. Bir şairin cenazesinin geçtiğini gören esnaf kepenk kapattı. Çünkü bir şair öldüğünde her şey bitmiş demektir. Cağaloğlu, Türkiye yayınevlerinin, kitapların uğrak noktasıdır eskiden beridir. Orası Babıali yokuşudur; kimler geldi, kimler geçti…

Ahmet Hamdi Tanpınar elinde yeni roman taslağıyla o yokuşu çıkarken görebilirsiniz. Gazetecilerin mesai bitiminden sonra bir kahve köşesinde kahve içip, entelektüel sohbetler ettiğini de görebilirsiniz.

Ya da basında ve yayın dünyasında dönen dedikodulara da kulak verebilirsiniz. Cağaloğlu böyle bir yerdir. Öteden beri bütün yayınevlerinin bir arada olduğu, yazar ve okur buluşmalarının yegane adresiydi Cağaloğlu…

Taşınan yayınevleri…

Bütün bunlardan geriye ne yazık ki eser kalmadı. Çünkü yayınevleri bir bir taşınıyor. Son zamanlarda turistik bir yer haline gelen Cağaloğlu’nun eski cazibesi maalesef kalmadı.

Cağaloğlu’na gittiğinizde sizi Arapça tabelalar ve bol bol kebap kokan sokaklar, caddeler karşılıyor. Tek tük kalan butik yayınevleri de kendilerine yeni yerler bakıyorlar.

Türkiye’nin köklü yayınevlerinden olan Tekin Yayınevi Üsküdar’a taşınırken, Everest Yayınları da Küçükçekmece’de kendine yer bakıyor. Timaş Yayınları’nın da aynı arayış içerisinde olduğunu belirtmek gerekiyor.

İnsanın içini acıtan tablo

Ne oldu da Cağaloğlu bu hale geldi? Her köşe başında bir kitapçı görebilirdiniz, ya da bir yazarın imza ve söyleşisine de denk gelebilirdiniz. Cağaloğlu’nun daha çok kar hırsı, sırf turistlere hitap eden bir yer haline gelmesi insanın içini acıtıyor.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.